הצורך במאכלים ללא סוכר וגלוטן נובע בעיקר מרגישויות ואלרגיות למוצרים אלה ומחלות כגון צליאק וסכרת. הטבעונות מציעה שלל תחליפים ומאכלים נהדרים שכלל לא מכילים מוצרים אלה מתכתחילה.
הגלוטן נמצא בעיקר בדגנים כגון: חיטה, שעורה כוסמין ושיפון ברמות שונות. החולים בצליאק לא יכולים לאכול גלוטן כלל, אך הרגישים קלות יוכלו לאכול דגנים המכירים גלוטן ברמה נמוכה יותר. מוצעים בשוק כיום מגוון רחב של קמחים ללא גלוטן העשויים מאורז, תירס, תפוחי אדמה ועוד...
בנוסף יש מאכלים טבעונים רבים אשר אין בהם צורך בקמח ואין שום סיבה שאנשים הרגישים לגלוטן יצטרכו לחפש קמח מיוחד בשבילם. כגון: תבשילי אורז למיניהם, קטניות, מרקים סלטים קינוחים ועוד שלל מאכלים נהדרים ללא גלוטן ומוצרים מהחי.
תחליפי סוכר בריאים ובעלי רמת גלוקוז נמוכה מוצעים גם כן בכל חנות טבע ואף בשווקים נוספים. אנשים אשר עושים דיאטות בעלות רמת סוכר נמוכה יוכלו להנות ממגוון רחב של תחליפים אשר ממתיקים את המאכל בלי תחושת שוני כלשהי.
בכל המתכונים הטבעוניים ניתן להחליף את הרכיבים ברכיבים בריאים יותר ולהכינם לפי צרכי האדם והדיאטה. מתכונים טבעוניים לרוב בריאים יותר וניתן למצוא שלל אפשרויות בריאות אף לאנשים בריאים שרק רוצים לשמור על בריאותם מבלי להזיק לבריאות ולחופש של אף יצור אחר.